1983 yılına ait mektup (buradan okuyabilirsiniz), şiddet içeren bilgisayar oyunları kadar heyecan verici olabilecek bir bilgisayar oyununun astronomi öğretimi için de tasarlanabileceği önerisinden yola çıkarak başlıyor.
Sagan, tüm bir galaksinin ya da galaksinin bir kısmının, yıldız evrimi olaylarının çok uzun zaman zarfında gerçekleştiği ve aynı zamanda bulmacaların oyunculara Samanyolu Galaksisi'nin coğrafyasını öğreteceği bir simülasyon hayal ediyor.
Sagan, Mesaj oyunu için iki olası senaryo sunmuş: İlkinde oyun Dünya'da başlıyor ve Samanyolu'nda başka bir yer keşfetmemiz gerekiyor. İkincisinde ise, oyuna Galaksi'nin dışında ya da Galaksi'nin merkezinde başlıyoruz ve amacımız Dünya'yı bulmak. En sonunda ise oyun, Mesaj romanıyla bağlanıyor.
Sagan, o yıllardaki donanım teknolojisinin bu ölçekteki bir oyun için oldukça kısıtlı olacağını da kabul ederek, tam hayal ettiği gibi bir oyun hazırlanabilmesi için, oyunun iki kısma bölünmesini öneriyor. Ama ne yazık ki, bu hiçbir zaman mümkün olmuyor.
Sagan hiçbir oyun tasarımına doğrudan müdahil olmamışsa da, henüz geliştirme aşamasında olan No Man's Sky adlı oyun, Sagan'ın hayalini gerçekleştirmeye aday olabilir. PC ve PS4 için tasarlanan oyunda, oyuncular, 18 kentilyondan (çok sıfırlı bir şey) fazla gezegenin bulunduğu, prosedürel olarak yaratılan (yani bilgisayar tarafından rastlantısal olarak oluşturulan) bir evreni keşfetme imkanı bulacaklar.
Ayrıca, şu an Steam'de erken erişimde olan, çok büyük bir ölçekli evrende, gezegen yaratıp yok edebileceğiniz Universe Sandbox ² de bu adaylardan biri olabilir. Bir de Spore vardı, ama o da en büyük hayalkırıklığı yaratan oyunlarından biri olarak tarihte yerini aldı.
Sagan'ı Cosmos belgesel serisi ve popüler bilim kitaplarıyla tanıdık. Bilimin geniş kitlelerce tanınmasını sağlayan Carl Sagan, yine bilimi temel alan bir oyun hazırlama imkanına sahip olsaydı, gerçekten muhteşem olmaz mıydı diye düşünmeden edemiyorum.
Kaynaklar:
1, 2, 3
Carl Sagan'ın bir Bilgisayar Oyunu için Yazdığı Belgeler Ortaya Çıktı
Reviewed by GarajimdakiEjder
on
14:03
Rating:

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder